Vincent Kellenaar uitgenodigd samen met andere landelijke deskundigen voor Ronde Tafelgesprek in de Tweede Kamer over Wetsvoorstel Planmatige Aanpak Onderwijshuisvesting
Op 27 maart 2025 nam mr. Vincent Kellenaar, jurist verbonden aan Vondelkwartier Juristen, op uitnodiging van de Tweede Kamer deel aan een rondetafelgesprek van de Vaste Kamercommissie voor OCW. Onderwerp was het wetsvoorstel Planmatige Aanpak Onderwijshuisvesting. Dit voorstel heeft als doel de onderwijshuisvesting in Nederland efficiënter te maken, met focus op renovatie en de bouw van nieuwe schoolgebouwen. Vincent Kellenaar, samen met andere landelijke deskundigen van onderwijsbesturen en de wetenschap, werd gevraagd om zijn visie te geven over het plan.
In het gesprek deelde Vincent Kellenaar zijn zorgen over de uitvoering van het wetsvoorstel. Hij benadrukte dat hoewel het voorstel positieve elementen bevat, zoals de opname van renovatie en de gelijkschakeling van het primair onderwijs met het voortgezet onderwijs in de bekostiging van huisvestingsdoeleinden, de praktische uitvoering in de huidige vorm voor uitdagingen zal zorgen.
Vincent Kellenaar merkte op: “Als praktijkjurist zie ik dat dit wetsvoorstel in de praktijk niet gaat werken zolang het Integraal Huisvestingsplan (IHP) niet goed is ingebed in het systeem en het IHP niet door het college van burgemeester en wethouders wordt vastgesteld, maar door de gemeenteraad.”
Aan de ronde tafel bij de tweede kamer stelde hij verder dat het IHP en het meerjarenonderhoudsplan simpelweg aan het bestaande systeem worden toegevoegd, zonder voldoende aansluiting bij de wet- en regelgeving. Hij wees erop dat het college van burgemeester en wethouders bij de besluitvorming over huisvestingsaanvragen alleen de onveranderde criteria van de wet en verordening volgt, waardoor het IHP geen rol speelt bij de besluitvorming. Dit kan leiden tot praktische problemen bij de uitvoering van het wetsvoorstel.
Vincent Kellenaar ging verder in op de rol van het college van burgemeester en wethouders bij het vaststellen van het IHP. Hij pleitte ervoor dat de bevoegdheid voor het vaststellen van het IHP bij het college zou moeten liggen, in plaats van de gemeenteraad, in lijn met de Wet dualisering gemeentebestuur. Deze wet regelt de bevoegdheidsverdeling tussen gemeenteraad en college van burgemeester en wethouders.
Daarnaast sprak hij zijn zorgen uit over de rechtsbescherming van schoolbesturen. Hoewel tegen de vaststelling van het IHP door de gemeenteraad geen bezwaar of beroep kan worden ingediend, wees hij erop dat schoolbesturen onvoldoende rechtsbescherming hebben bij de jaarlijkse aanvraagprocedures, vooral als een aanvraag wordt afgewezen, ondanks dat deze voldoet aan de criteria van de verordening.
Door: Ivory Kannegieter
Copyright © Alle rechten voorbehouden